DeeDee writes Journey of Healing | Ajuma

A

juma klinkt als een pittige exotische tante en dat kan ze zeker zijn. 

Pak je tandenborstel. Wanneer ik deze woorden hoorde wist ik wat mij te wachten stond  Deze woorden volgenden na het vinden van lege snoepverpakkingen of het missen van snoepjes of koekjes uit de voorraadkast. Snoepjes en koekjes die mini DeeDee troost en veiligheid boden op momenten dat ze soms dagenlang alleen thuis was of weer thuis kwam in een leeg huis. Aangezien buiten spelen er niet in zat, werd snoepgoed haar beste vriendin.

Pak je tandenborstel. Wisselde zich af met zinnen zoals je bent net een dikke varken of dik biggetje. Woorden die sneden kerfden  in mijn  zelfvertrouwen. Alles wat je namelijk als kind lang genoeg hoort ga je uiteindelijk ook geloven. Om de impact van deze woorden te onderdrukken werd er in de kast gegrepen zonder te vragen.  Wetende dat de volgende woorden zou kunnen  volgen.

Pak je tandenborstel. Met zwaar wegende voeten liep ze richting de badkamer om haar tandenborstel te halen. Bij terugkomst in de keuken zag ze een voor haar bekende tafereel. Een ajuma peper werd in stukjes gesneden en vervolgens gemalen tot een puree waar haar tandenborstel in werd gedoopt.  Om vervolgens een grondige poetsbeurt, waarbij de tong de nodige aandacht kreeg, te ondergaan. Daar stond ze dan, mond open happend naar lucht terwijl de kwijl van haar lippen via haar kin op haar borstkas druppelde. De minuten die verstreken leken wel uren. Iedere druppen veroorzaakte een steeds groter wordende vlek. Huilen, schreeuwen, nee happen naar lucht was prioriteit nummer één. Nadat kleine DeeDee volgens de strafgever genoeg tijd had doorgebracht met tante Ajuma kreeg ze suiker en mocht ze water drinken. 

Ajuma of Aji Umba (Capsicum chinense) is een hete peper. Op de Scovilleschaal haalt de adjuma 100.000 tot 400.000. Er zijn rode varianten, maar de meeste zijn geel van kleur. De planten worden ongeveer 70 cm hoog, terwijl de vruchten maximaal 4 cm worden. De adjuma wordt soms ten onrechte verkocht als Madame Jeanette of habanero.

bron : Adjuma | Wikipedia

Pak je tandenborstel zijn woorden die de maag van grote DeeDee tegenwoordig in een knoop kunnen leggen. Die het kan doen draaien als een wasmachine. Het zijn woorden die haar de afgelopen weken hebben opgejaagd in haar gedachtes en dromen.. In dromen waarin ze wakker werd happend naar lucht en in vlagen gekattepuld werd naar de hierboven beschreven momenten. Kijkend naar haar zoon die soms eens snoepjes pakt die hij graag lust. De gedachte hem de woorden toe te spreken  “Pak je tandenborstel ” om hetzelfde tafereel  met hem uit te voeren is niet denkbaar. Deze straf is een straf dat is weggelegd voor een sadist als uitvoerder, niet voor een moeder die een kind met haar hele wezen hoort te beschermen tegen dit soort duivelse voorstellingen. 

3 reacties op “DeeDee writes Journey of Healing | Ajuma”

  1. Het enige wat ik na het lezen van dit 2e afschuwelijke verhaal is dat ik het ontzettend moedig van je vindt dat jij je zo kwetsbaar opstelt om deze verhalen met de buitenwereld te delen. Dit zal jou zeker helpen in jouw healingproces en hopelijk velen met jou. Ik wens je veel liefde, licht en kracht toe.
    Thanks for sharing💜

  2. Wauw. Ongelooflijk maar wel met de juiste woorden verwoord. Werd meegenomen door je verhaal. Krachtig om op deze wijze van je af te schrijven.

  3. Deze traumatische ervaring die bij jou zo diep in je ziel, je yeye is ingekerft is er een die je mag loslaten nu. En dat doe je door er woorden aan te geven en je onmetelijke liefde voor jouw King, je kleine baby boi. Soso lobi gudu. Hadassah ♥️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *