DeeDee Talks | Zwarte vrouwelijk verzet

βžπ™…π™š π™¬π™šπ™šπ™© π™£π™žπ™šπ™© 𝙬𝙖𝙖𝙧 π™Ÿπ™š π™π™šπ™šπ™£ π™œπ™–π™–π™© 𝙖𝙑𝙨 π™Ÿπ™š π™£π™žπ™šπ™© π™¬π™šπ™šπ™§ 𝙬𝙖𝙖𝙧 π™Ÿπ™š 𝙫𝙖𝙣𝙙𝙖𝙖𝙣 π™ π™€π™’π™©βž

Daarom is het van belang om tijdens het Black Heritage Festival stil te staan bij de rijke geschiedenis van de Afro Nederlandse gemeenschap in Den Haag die bestaat uit o.a Surinamers, Curaçaoënaars, Ghanezen, Congolezen en veel meer. Zeker nu er ook bekend is dat er een gedenkmonument zal komen ter nagedachtenis van de slavernij in voormalig koloniën Suriname en de Nederlandse Cariben. Om deze geschiedenis te belichten en deze door te geven aan de volgende generatie zal er een talk plaatsvinden die in het teken staat van de rol van vrouwelijke vrijheidsstrijders. Denk hierbij aan Breffu die het verzet tegen de slavernij leidde in 1733, Grandy Nanny ook wel bekend als Nanny of the Maroons afkomstig uit Ghana die zich inzette voor de bevrijding van tot slaaf gemaakten in Jamaica of Carlotta Lukumi uit Cuba. Dit omdat zwarte vrouwen ook essentiële rollen speelden bij het verzet tegen het kolonialisme en tot op de dag van vandaag een belangrijke bijdrage leveren binnen anti-racisme bewegingen.

Deze talk zal worden ingeleid door Xaviera Cameron die een inleiding zal houden over prominente vrouwelijke vrijheidsstrijders. Deze inleiding vormt ook de basis voor het panelgesprek met sprekers met uiteenlopende leeftijden om zo het onderwerp intergenerationeel te belichten. Het panel bestaat uit Magda Lacroes-Felesita vanuit de Dutch Caribbean Book Club, Xaviera Cameron vanuit stichting COAN (Colours of a Nation) en Damani Leidsman, podiumkunstenaar met expertise over Afrikaanse spirituele en revolutionaire tradities.

De intermezzo zal verzorgd worden door spoken word artiest Andy, ook wel bekend als DeeDee’s Prinses, met begeleiding van master percussionist Jose Tojo. Met deze performances vallen we terug op de eeuwenoude traditie binnen de Afro gemeenschap van verhalen vertellen.

Hierna zal de talk in het teken staan van interactie met de aanwezige bezoekers of online kijkers. Zij zullen door de moderator geprikkeld worden om hun gedachten, gevoelens en mening te delen betreffende het gespreksonderwerp.

Event datum: 10 juni

Tijd 20.00 – 22.00 uur

Locatie : Livestream via by DeeDee Youtube kanaal en Facebook pagina of in het Koorenhuis, Den Haag

Als je aanwezig wilt zijn bij dit event in het Koorenhuis, dan kun je jezelf aanmelden om een van de beperkte plekjes te bemachtigen. Stuur een mailtje naar deedeetalks@poweredbydeedee.com

Soso lobi😘, Deborah

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *