Zes levenslessen uit 2016

Hi beautiful,

Ik wil je als eerste een fabulous 2017 wensen. Dat al je dromen mogen uitkomen. Laat je door niets of niemand tegen houden schatje. Ga en zorg ervoor dat jij het leven gaat leiden die jij wilt. Stap voor stap kan jij ervoor zorgen dat het gebeurt. Plant zaadjes in 2017 waar jij in de toekomst van kunt oogsten. Want het leven is niet alleen genieten van het moment, maar ook werken aan de toekomst. Het nieuwe jaar is begonnen, maar de afgelopen dagen, moest ik echt even uitrusten en bijkomen van 2016. Dus heb ik een paar dagen uitgerust en nagedacht over mijn toekomst. En vandaag besloot ik mijn zes levenslessen uit 2016, die ik meeneem in het nieuwe jaar, met jullie te delen.

Screenshot_20161026-002834[1]

Het afgelopen jaar overtrof mijn stoutste dromen. Het was een jaar vol blessings, ik heb volgens mij nog nooit zo hard gewerkt als het afgelopen jaar. Ik heb het alles gegeven vanuit mijn tenen. Achteraf was mijn inzet het allemaal waard. Want door elke keer mijn grenzen te verschuiven heb ik kunnen groeien op diverse niveaus en heb ik meerdere dromen waar kunnen maken. Ik schrijf dit vol vreugde. Wat ben ik super trots op mezelf. I just did that!

PicsArt_01-08-07.38.18[1]

#1 Ik kan alles bereiken wat ik wil

Als er één ding is was ik in 2016 heb geleerd, is het dat ik alles kan bereiken wat ik wil. Dat vermoeden had ik wel eerder, maar het werd dit jaar bevestigd. Mijn deelname aan Miss Black Hair Nederland (MBHN) heeft hier het verschil in gemaakt. Tijdens het voorafgaande traject aan de finale hebben de trainingen mij uitgedaagd om de twijfels die ik aan mijzelf had los te laten en volledig in mijzelf te gaan geloven. De trainingen waren soms zwaar, want ik besloot mijzelf bloot te geven, de opgebouwde muur te laten zaken en vertrouwen hebben in de organisatie, trainers en mijn mede Queens. Ik weet nog goed dat we de eerste training kregen van Sarita. Tijdens deze training keek Sarita dwars door mijn masker heen en zag het meisje dat nog gebukt ging onder haar wonden uit het verleden. Ze pakte mijn hand vast en keek mij aan en liet mij zien dat ik perfect was zoals ik ben. Dat niet meer moet twijfelen aan mijzelf. Op dat moment brak er iets in mij en als een stortvloed vloeide de pijn waar ik jaren mee had gelopen met de tranen van me af. Dit moment bracht een keerpunt teweeg. Vanaf dit moment liet ik alle angsten los die ervoor zorgde dat ik mijzelf tegenhield. Met volle overgave heb ik mijzelf hierna gestort op mijn deelname en wilde ik alles eruit halen wat erin zat. Met als kers op de taart mijn bekroning als Miss Black Hair 2016. Het liet aan mij zien dat ik alles kan bereiken wat ik wil, the sky is the limit!

PicsArt_01-08-07.20.47[1]

#2 Op het podium staan maakt mij gelukkig.

Het afgelopen jaar waren er zoveel hoogtepunten op het podium. Zo heb ik samen met Siggi Speak 2 Inspire, de talkshow voor vrouwen, opgestart in mijn geliefde theater de Vaillant. Een droom die werkelijkheid werd. Daarnaast heb op diverse podiums mogen hosten zoals The Hague African Festival, Blended, Ooievaarsfestival en meerdere andere festivals en events. Iedere maand had ik wel minimaal 1 gig. De tijd vloog voorbij. Het afgelopen jaar heb ik ook mijn eerste stappen buiten Den Haag gezet. Zo heb ik via Miss Black Hair Nederland en powervrouw kunnen spreken op diverse events zoals Miss Braids, Locked and Loose. Ook is Maurits, van café Zen, op mijn pad gekomen en heb ik via hem de concerten van Cali P en Fantan Mojah in P60 en in Paradiso gehost. Dit alles smaakt naar meer. Want het gevoel dat ik krijg als ik op het podium sta is onbeschrijfelijk en geeft mij een natural hight. Het maakt mij ook intens gelukkig. Dus komend jaar is mijn doel om nog meer op het podium te staan. Om dit te bereiken heb in november mijn bedrijfje by DeeDee geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. In 2017 gaat DeeDee namelijk pro en ik ben nu te boeken als host voor alle soorten events.

PicsArt_01-08-07.48.56[1]

#3 Ik ben een Black Rolemodel.

Het afgelopen jaar heeft mij ook wakker geschud en ik ben me gaan realiseren dat ik in een wereld leef waarin zwarte mensen de meest gemarginaliseerde etnische groep zijn. Zo ben ik me gaan beseffen dat als je behoort tot deze groep en je bent vrouw dat je twee tot drie keer zo hard moet knokken om succesvol te worden. Maar het afgelopen jaar voelde ik een kantelpunt. Er stonden zwarte vrouwen op, die hun plek opeisten en van zich lieten horen. Het was het jaar van de #BlackGirlMagic. Dit uitte zich in mooie en hartverwarmende momenten waarin zwarte sisters grenzen aan het verleggen waren en ik zo trots was op hun, maar ook op ons als groep. Ik zag het ontstaan van diverse sisterhoods die bestonden uit zwarte Power Queens. Iets dat ik tien jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Deze dames hebben mij niet alleen geïnspireerd, maar ook empowered in mijn zwart zijn. Mijn trots op mijn roots is het laatste jaar alleen maar versterkt. Daarom heb ik voor mezelf besloten, dat ik mijzelf door niets en dan ook niemand zal laten tegen houden om mijn #BlackGirlMagic te blijven delen. Mijn streven is het maximale uit mijn leven te halen en daarbij anderen te inspireren hetzelfde te doen.  Mijn reis zal ik ook komend jaar blijven delen. Want ik weet dat ik door mijn succes andere zwarte meiden en dames laat zien dat je alles kan bereiken wat je wilt. Je moet er misschien wel twee of drie keer zo hard voor vechten. Maar de overwinningen zijn het meer dan waard.

uitdaging[1]

#4 Het is echt tijd om mijn diploma te innen.

Zoals velen van jullie weten ben ik in 2016 gestart met het laatste studiejaar van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en is het ontvangen van mijn bachelor diploma in zicht. Het was een bijzondere reis naar dit moment, die zijn oorsprong zag in 2006. Een jaar nadat ik in dienst trad als jeugdwerker. Als 24 jarige zag ik dit als mijn toekomst en ik was er klaar voor om dit werk de rest van mijn leven te doen. Ondertussen zijn we 10 en respectievelijk 11 jaar verder. En dit jaar ben ik tot mijn besef gekomen dat ik alles uit het jeugdwerk heb gehaald wat erin zat. Het is eigenlijk tijd voor een nieuwe uitdaging. Helaas kan ik de stappen die ik hierin wil nemen nog niet zetten. Om dit te kunnen doen is het van belang mijn bachelor te bezitten. Want dit is de poort naar andere functies, die ik binnen het sociale werk zou willen uitvoeren. Zo zou ik best alleen met vrouwen of meiden willen werken.  Of misschien zelf wel heel iets anders buiten het social work willen doen, als ik maar met mensen kan werken. Want zelfs als ik een carrière op de planken heb, wil ik de komende jaren nog steeds blijven werken met mensen. Daar ligt immers ook mijn kracht en daarbij hou ik wel van een vast inkomen. Het leven als artiest is namelijk niet altijd zeker. Dus voor 2017 heb ik als doel mijn bachelor te halen en mijn grootste uitdaging positief af te sluiten.

20170108_195335[1]

#5 Rust blijft belangrijk

Het afgelopen jaar was ik constant verschillende ballen omhoog aan het houden en ging elke keer de strijd met mijzelf aan. Om ver te komen in het leven is dit ook nodig. Maar soms ben ik zo gefocust dat ik mijzelf voorbij loop. Hier werd ik de laatste 2 maanden van het jaar mee geconfronteerd. Mijn lichaam was moe en het was tijd om op de rem te drukken. Daarom was december een goed moment om tot mijzelf te komen en mijn leven onder de loep te nemen. Ik ben me gaan realiseren dat ik ouder wordt en niet constant kan blijven gaan. Mijn lichaam kan dat gewoon niet meer aan. Dus dat betekent dat ik voor komend jaar op zoek moet naar een nieuwe balans waarbij ik kan werken aan mijn dromen, maar ook de tijd voor mijzelf neem om tot rust te komen. Ik mag best wat minder streng voor mezelf zijn, want ik ben al aardig op weg. Daarom heb ik besloten een aantal zaken op pauze te zetten en mijzelf het komend jaar alleen op mijzelf te richten. Het is tijd om te genieten en de vruchten te plukken van het harde werk dat ik heb geleverd. Want het leven bestaat niet alleen uit werken. Dus komend jaar wil 1 dag per week als off day nemen. Een dag om zen te worden. Op zo een dag trek ik mezelf terug om lekker te doen waar ik zin in heb. Zo wil ik meer leuke dingen ondernemen zoals festivals of theater voorstellingen bezoeken en en ik wil komend eindelijk weer een keer echt op vakantie gaan.

download[1]

#6 Ik heb geen ruimte voor negativiteit in 2017

Als laatste heb ik dit jaar geleerd is dat ik zero tolerance heb voor negativiteit. Dit beïnvloed namelijk mijn flow en aangezien ik al mijn energie nodig heb om mijn doelen voor dit jaar te behalen, weiger ik mijn energie te besteden aan de dark side. Ik heb geen zin meer in mensen die alleen halen en niets terug geven in vriendschappen, ik heb geen zin in mensen die het glas altijd half leeg zien en die je energie opslurpen tot de laatste druppel. Nope, geen zin meer in. Ik wil mezelf blijven omringen met mensen met wie ik een gelijkwaardige relatie kan aangaan en die mij energie geven. Die net als ik genieten van het leven met zijn ups en downs. Dat ik vind ik wel een mooi streven.

Met deze zes levenslessen in mijn achterhoofd ben ik klaar voor een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen. Ik stel mezelf open en ontvang het met open armen. Want ik weet ondertussen wat ik kan en waar mijn grenzen liggen. Dit jaar wil ik daarin mijn balans gaan vinden. Hard gaan, maar ook tussenstops nemen om bij te genieten van wat ik heb bereikt en bij te tanken. Ik ben er klaar voor, I got this!

Soso lobie,

DeeDee

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *