Work it!: De kracht van netwerken

Hi beautiful,

Vandaag wil ik het met jou hebben over de kracht van netwerken.  Maar laat ik beginnen bij het begin. Want wat is netwerken nou eigenlijk? Naar mijn idee is het contacten leggen met mensen met wie je iets gemeenschappelijks deelt of zou kunnen delen in de toekomst. Denk hierbij aan het werken in dezelfde sector of het delen van een gemeenschappelijke interesse in bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, theater, muziek of kunst.

Waarom zou je dan eigenlijk contact willen leggen met vreemden die je niet kent? Ik ben erachter gekomen dat er veel kansen liggen in het hebben van een breed netwerk. Door je netwerk kom je in namelijk in contact met mensen die je normaal gesproken niet zo snel zou ontmoeten of krijg je kansen/mogelijkheden aangeboden die je anders ook niet zou krijgen. Een voorbeeld hiervan is dat ik  mede door mijn deelname aan de Oversteek en het bloggen hierover, ben gevraagd een stukje te schrijven in de Stadskrant over de Oversteek. Of door mijn ambassadeurschap van Den Haag  en bij Orkater meerdere leuke en interessante mensen heb leren kennen die op hun manier weer een positieve bijdrage hebben geleverd aan mijn leven of mij hebben geïntroduceerd aan anderen.

Het bovengenoemde illustreert ook gelijk de kracht van het netwerken en het hebben van een vitaal netwerk. Want de meeste zaken lopen via persoonlijk contact. Zelf bij het zoeken  naar een baan, kan het hebben van een vitaal netwerk een belangrijke rol spelen. Want soms gaat het er gewoon om wie je wel of niet kent.

Ook zou ik een aantal van mijn gouden tips, die mij geholpen bij het netwerken, met je willen delen.

Tip 1

Wees niet bang om op een borrel na een werkbijeenkomst, theater voorstelling of ander soortige bijeenkomst in gesprek te gaan met aanwezigen die je niet kent. Stel jezelf voor en knoop een kort gesprek aan.

Tip 2

Wees altijd jezelf tijdens dit gesprek. Doe je niet voor als iemand anders. Ben je druk en enthousiast, dan mag je dat ook zijn in contact met anderen. Ben je  wat rustiger, dan is dat ook geen probleem. Zolang je maar dicht bij jezelf blijft.

Tip 3

Wees gemeend geïnteresseerd in wat je gesprekspartner heeft te vertellen en durf ook vragen te stellen die passen bij de setting van het moment.  Ben je bij een borrel na een werk gerelateerde bijeenkomst, vraag wat zij van de bijeenkomst vonden of welke positieve zaken ze meenemen vanuit de bijeenkomt?

En onthoud oefening baart kunst, ik heb zelf ook moeten leren te netwerken en over mijn angst heen moeten stappen om bijvoorbeeld alleen naar bijeenkomsten, voorstellingen of exposities te gaan. Maar het gaat ondertussen wel goed en durf ik ook alleen op pad te gaan. Ik hou gewoon een open geest en laat het gewoon over me heen komen.

Much looof,

DeeDee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *