Top 10 2019 | Nummer 4: Towards a Black Testimony

Goedemorgen beautiful,

Mijn nummer 4 van het afgelopen jaar was het project waarbij ik een bijdrage heb geleverd aan de randprogrammering van de expositie Towards a Black Testimony van Languid Hands in Stroom Den Haag.

Het was een freaking bijzonder project dat in het teken stond van zwarte getuigenissen die over het algemeen niet geloofd worden. Aan de hand hiervan heb ik twee #DeeDeeTalks gecreëerd waar dit thema centraal stond. Hiervoor heb ik flyers gemaakt en promotie verzorgd. Daarnaast heb ik 11 videoportretten geschoten rond dit thema.

De eerste talk was gericht op diverse leeftijdsgroepen van jong tot golden. Waarbij er intergenerationeel gesproken werd over ervaringen met discriminatie, racisme of sociale uitsluiting e.d. Wat hier naar voren kwam was dat iedere generatie van golden tot jong hiermee te maken heeft gehad en dat de situatie in de loop de jaren geen grote stappen vooruit heeft gemaakt. #DeeDeesKids hebben tijdens deze talk een grote bijdrage geleverd door onderdeel te zijn van het panel, maar ook als gasten. Voor de kids was het een bijzondere ervaring omdat zij aangaven dat ze het voor eerste meemaakten dat een talk gevoerd werd dat gericht was op zwarte mensen en dat er onderwerpen besproken werden die dicht bij hun stonden. Ook kreeg ik van één mijn meiden terug dat deze talk haar zelfvertrouwen zo een boost had gegeven dat zij haar natuurlijke haar vanaf die dag vol vertrouwen durfde te rocken. Dit raakte mij recht in mijn hart.

De tweede talk was gericht op de Queer zwarte gemeenschap die op hun eigen manier te maken krijgt met racisme, discriminatie, sociale uitsluiting en dergelijke. Tijdens de talk heb ik meerdere keren een brok in mijn keel gehad van de verklaringen die werden afgelegd. Ook het publiek was tot tranen geroerd door de schrijnende verhalen die werden gedeeld.

Als derde onderdeel heb ik 11 videoportretten gemaakt met verhalen en verklaringen van diverse mensen uit de Haagse Afro gemeenschap die je tot eind januari kunt bekijken in Stroom. Hierna zal ik zowel de videoportretten als de rapportages van de talks plaatsen op mijn YouTube kanaal. Dit laatste onderdeel vond ik super speciaal om te maken omdat ik hiermee ook mijn andere talenten voor het maken van video’s verder kom ontwikkelen. Plus dat ik zelf ook mijn verklaring heb afgelegd

Dit project is voor mij achteraf gezien de eerste stap richten het bieden van healing aan de Afro Nederlandse gemeenschap in Den Haag. Aangezien ik dit ook meerdere keren terug kreeg, dat deze reeks mensen de ruimte het gaf om te healen van het geweld van racisme en discriminatie. Want tot op heden heb ik zelf nog geen vergelijkbaar event in Den Haag ervaren waar wij als Afro gemeenschap dusdanig centraal stonden en ter gelijkertijd ook als collectief konden healen. Het voelde als een warm bad en in het nieuwe jaar heb ik als doel meer van deze vergelijkbare projecten te creëren waar de Afro gemeenschap uit Den Haag centraal staat. Want ook mijn kids kijken uit naar meer van dergelijke evenementen en willen een bijdrage leveren om deze te ontwikkelen. Dus hou ons in de gaten.

Als afsluiter ben ik dankbaar voor de ruimte die Arno, Lua en Jane mij hebben geboden om dit mooie en bijzondere randprogramma te maken. Dat ik de ruimte kon innemen om een veilige space te creëren waarbij sprekers en gasten zich veilig voelden om hun ervaringen en emoties te delen. Waar men kwetsbaar mocht zijn. En waar ik sprekers die normaal gesproken geen podium krijgen een platform kon bieden hun verhaal te delen. Thank u!

Soso lobi🖤🖤🖤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *