Rewind: Opo Kondre

Hi beautiful,

2015 loopt ten einde. Wat was het toch een fantastisch jaar met zoveel mooie en leuke momenten die ik tot nu toe niet allemaal met jullie heb gedeeld.  Maar daar komt nu verandering in. Deze laatste weken blik ik in Rewind terug op memorabele momenten van het afgelopen jaar. Vandaag neem ik je terug naar Opo Kondre, het eerste event dat ik heb gehost in theater de Vaillant.

Vaillant-Keti-Koti-2015-(1)
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Opo kondre was een event dat in het teken stond van de Surinaamse rootz en waarbij  de afschaffing van de slavernij werd gevierd. Speciaal voor dit event had mijn moeder een manspasie koto voor mij gemaakt en naar mij toegestuurd vanuit Suriname.  Vol trots opende ik de show gehuld in mijn koto en zelfbedachte hoofddoek met mijn Surinaamse vlag en koperen emmer als handtas.

19257331872_4b5cd3d02e_b
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Ik mocht gelijk meneer Andre Mosis aankondigen. Een welbekende percussie grootmeester in Den Haag. Hiervoor was ik wel een beetje zenuwachtig. Want natuurlijk wilde dat de opening fabulous zou zijn, maar door de zenuwen was ik een klein beetje van slag.

19263267945_9298eda205_b
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Gelukkig herpakte ik mezelf voor de tweede act. De zussen Susi en Simba Mosis van Sisa Evens. Sisa Events is gespecialiseerd in het organiseren van diverse evenementen met een sociaal, uniek en betekenisvol karakter. Sisa Events is ontstaan met als doel om de Afro- Surinaamse cultuur te promoten en over te dragen in Nederland. Daarbij willen ze men vooral kennis laten maken met de Marroncultuur, geschiedenis, tradities en muziek. Als onderdeel van hun presentatie gaven de dames een mooie awasa (een dansstijl uit de Marroncultuur) demonstratie.

Vaillant-Keti-Koti-2015-(2)
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Ik vond mijn eigen bedachte hoofddoek toch wel erg geslaagd.

19267139151_0677fb2273_b
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Hierna was Minerva Limon aan het woord. Zij sprak met bezieling over de geschiedenis van black hair.  Miverva is tevens blogger, vlogger en heeft samen met andere getalenteerde donkere bloggers/vloggers het youtube kanaal Sisa opgezet. Door middel van S I S A willen deze dames vrouwen een plek geven om zich thuis te voelen en inspiratie op te doen. Wekelijks posten de dames, waarvan ieder zijn eigen specialiteit heeft, een filmpje.

Vaillant-Keti-Koti-2015-(15)
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Tijdens het presenteren betrek ik het publiek er altijd bij. Zo hou ik de sfeer er lekker in!

19257330882_57e9540a41_b
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Daarna maakte ik  kennis met Ashaki Leito van de Black Heritage Tour. Ze straalde een en al kracht uit terwijl ze een tipje van de sluier oplichtte over wat de Black Heritage Tour inhield.  Een tour over de daadwerkelijke geschiedenis van Afrikaanse diaspora en zijn nalatenschap in Amsterdam. Deze tour is zeker een aanrader en ik wil heb komend jaar ook zeker gaan volgen. Ondertussen hebben Ashaki en ik elkaar weer ontmoet. Want zij is namelijk een van mede oprichters van Miss Black Hair Nederland.

19075677850_280222ce3e_b
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Verder gaf Dorothey Blokland gaf acte de pres√©nce. Dorothey¬† studeerde in 2014 af als theatermaker en docent aan de Academie voor Theater van FHK Tilburg. Als geboren en getogen Surinaamse is haar culturele achtergrond belangrijk. Dit laatste is ook zeker te merken in haar voorstelling ‘De koningin van Suriname’, een toneel bewerking van het boek van Clark Accord, waarvan ze ons een voorproefje gaf. Ze nam ons mee in de wereld van Maxi Linder, √©√©n van de bekendste Surinaamse hoeren uit de jaren ‚Äô50. En √©√©n die openlijk met haar seksualiteit te koop liep wat voor veel ophef zorgde in het koloniale Suriname van die tijd. Hopelijk komt ze binnenkort met haar hele voorstelling op bezoek in Den Haag. Ik zal dan zeker aanwezig zijn!

2015-06-27 13.35.34Hierna was het tijd voor een pauze en ging ik voor het omkleden nog even op de foto met familie. Voor oma was dit de eerste keer dat zij een optreden van mij bijwoonde. Super leuk!

Vaillant-Keti-Koti-2015-(32)
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Ik was er klaar voor om het tijdens het tweede deel van de show de voetjes van de vloer te halen met de Surinaamse band Giantifolo. Dus ik besloot een luchtigere outfit aan te trekken.

19257328932_83aeb0f6b2_b
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

De band was er ook klaar voor.

Vaillant-Keti-Koti-2015-(34)
Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Samen met mensen uit het publiek hebben we heerlijk gedanst en genoten van de Surinaamse klanken van Giantifolo.

2015-06-27 18.11.34De show zat er weer op. Het mooie van deze dag was dat ik niet alleen genoten heb van alle acts. Maar dat ik het podium ook heb mogen delen met inspirerende zwarte lady sprekers, die ieder van hen een prachtige bijdrage hebben geleverd aan deze dag. Dat maakte deze dag voor mij extra bijzonder.

Soso lobie,

DeeDee

2 antwoorden op “Rewind: Opo Kondre”

  1. Pingback: Januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *