Persoonlijke groei: Hou van jezelf

Regelmatig ben ik met vriendinnen en meiden in mijn omgeving of werk in gesprek over hun eigenwaarde en hoe andere mensen, met name mannen met hen omgaan. Tijdens deze gesprekken komen we vaak op het onderwerp “houden van jezelf”,  Het valt mij dan op dat veel van deze dames niet altijd weten hoe van zichzelf te houden zodat ook anderen van hen gaan houden en hen daardoor ook met respect behandelen. Het is iets dat veel van hen niet van huis uit hebben geleerd. Daarbij moet je rekening houden dat deze dames net als ik een flinke weg hebben afgelegd in het leven en tot nu overwegend hebben gestreden om zichzelf staande te houden in deze maatschappij.  En daarbij dus niet altijd stil hebben gestaan bij hun eigenwaarde en liefde voor zichzelf.  Maar meer met het voldoen aan verwachtingen van anderen zoals familie, vriendjes en dergelijke. Hierdoor heb ik besloten een artikel te wijden aan liefde voor jezelf en hoe je daarmee kan beginnen. Ik put hiervoor inspiratie uit mijn eigen ervaringen en doormiddel van 5 tips hoop ik jullie te inspireren op de weg naar meer liefde voor jezelf.
Tip 1
Plak een post-it met de tekst “I love me” of een andere inspiriende tekst die je eraan herinnerd dat je van jezelf houdt of speciaal bent op de spiegel in de badkamer of waar jezelf opmaakt. Zo inspireer jezelf elk moment als je jezelf klaar maakt voor de dag of je make-up bijwerkt om van jezelf te houden.
Tip 2
Accepteer jezelf zoals je bent inclusief hetgeen wat je minder mooi aan jezelf vind. Ik heb zelf zicht uit een oog en mijn andere oog is een kunstoog. Ik heb me er nooit voor geschaamd en ben er open over als mensen vragen hebben. Het is een onderdeel van mij en ik gebruik regelmatig zelfspot om het onderwerp minder heftig te maken.   Dus heb je ook minder mooie eigenschappen omarm ze en wees er trots op. Want het is een onderdeel van jou dat ook liefde nodig heeft.
Tip 3
Deze tip sluit aan bij de vorige tip. Wees niet bang om je mooie eigenschappen te laten zien. Het kan je glimlach, je ogen of je rondingen zijn. Deze eigenschappen kan je benadrukken met make-up of kleding. 
Ik zeg altijd tegen vrienden terwijl ik naar mezelf kijk:

Sta stil bij dingen die je bereikt hebt in het leven en wees trots op jezelf. De afgelopen week was bezig met het updaten van mijn cv en terwijl ik daarmee bezig was zag ik hoe divers mijn cv tot op heden is. Ik was op dat moment zo trots op mezelf en zei het ook tegen mezelf. Daarnaast heb ik die gedachtes en gevoelens ook gedeeld met vrienden die dichtbij mij staan. Van hen kreeg ik ook weer positieve feedback terug. Dit is maar een voorbeeld hoe je zelf bij kan dragen aan je eigenwaarde. Maar ook mensen om je heen erbij betrekt en zij dus ook een steentje kunnen bijdragen door hun positieve reactie.
Tip 5
Verwen jezelf minimaal 1 keer per maand. Gewoon omdat je het waard bent. Het hoeft niet om grote aankopen te gaan. Het kan gaan om een hapje eten bij je favoriete restaurant, een bezoek aan de sauna, een mooie paar schoenen in de sale, een bos roze rozen of een nieuw boek. Dit kan je doen met je beste vriendin of lekker alleen.

Door jezelf te verwennen neem je ook de tijd om bij te komen van de alledaagse hectiek en te genieten van het moment. Je hebt het verdiend, want als vrouw zorg je vast voor iedereen om je heen zoals je kinderen, man, vrienden of familie. Maar je moet ook voor jezelf zorgen zodat je er ook voor hun kunt zijn.

Ik hoor graag wat jullie van het artikel vonden en eventueel welke andere onderwerpen jullie aanspreekt?

Bless,
DeeDee

4 Replies to “Persoonlijke groei: Hou van jezelf”

 1. Hai Giovanna,

  Thnx voor je reactie. Goed om te horen dat de tips bruikbaar zijn. Veel succes ermee en geniet van die maandelijkse momenten voor jezelf.

  Bless,

  DeeDee

 2. Dibo ik ben super blij met je 5 tips. Ik las ze en bedacht me dat ik een paar al toepast in mijn leven. tip nr 5 moet ik zeker nog gaan toepassen en bewust ook. Thanks dat je dit met ons wilt delen.

 3. Hai hai,
  So sweet, maar waar ben je dan zo over aan het problematiseren? Want er is altijd een uitweg.

  Bless,
  DeeDee

 4. Lieve Deborah,ik houd ook van je. Wanneer dingen uiteen vallen problematiseren ze alles.

Reacties zijn gesloten.