Need to know: De Slavernij voorbij? Part 2

Hi beautiful peepzz,
Afgelopen zaterdag was het tijd voor deel 2 van de serie “De slavernij voorbij?“. Dit keer werd er aandacht besteed aan familie verbanden en relaties met name in de Surinaamse cultuur.
  Er werd aandcht besteed aan hoe relaties en verhoudingen vanuit de slavernij tot op de dag van vandaag nog invloed hebben op de nakomelingen van de slavernij. Denk aan bijvoorbeeld hoe het komt dat veel van mijn leeftijdgenoten van Surinaamse creoolse afkomst zijn opgevoed door alleenstaande moeders. Of waar de term buitenvrouw op gebaseerd is en zijn oorsprong heeft gevonden. Maar ook
 lijfstraffen die Surinaamse ouders gebruiken of gebruikten om hun kinderen discipline bij te brengen.
De onderwerpen die, tijdens dit deel van de  “De slavernij voorbij?“,  onder de loep zijn genomen geven mij genoeg stof om over na te denken en reflecteren. Want ik zag zoveel overeenkomsten tussen hetgeen wat er tijdens deze aflevering werd verteld en in mijn eigen leven als Surinaamse die is opgegroeid in Nederland. Om te beseffen hoe verstrekkende gevolgen de slavernij met zich heeft meegebracht. Maar aan de andere kant ook te realiseren dat wij, de volgende generatie, in staat zijn de cirkel te doorbreken. We kunnen ervoor kiezen samen kinderen te krijgen en die ook in gezinsverband met zowel een vader als een moeder op te voeden. Al besef ik dat niet alle relaties voor eeuwig zijn, maar dat het op zijn minst geprobeerd wordt. Dat is al een hele stap.
Dat we in staat zijn onze eigen rolmodellen te kunnen creëren. Die laten zien dat er voor vrouwen meer mogelijk is dan alleen maar moeder worden. Natuurlijk is dat een voorrecht om dat te kunnen doen en te ervaren. Maar als donkere vrouw kan je zoveel meer uit het leven halen voordat je moeder wordt en zeker ook als je moeder bent.
Ik zou zeggen neem ook een kijkje naar dit tweede deel en voed jezelf met kennis over de slavernij. Klink op de link om het programma te bekijken. En komende zaterdag wordt deel 3 uitgezonden op Nederland 2 om 16.05 uur. Ik ben wel benieuwd ernaar. Jij ook?
Bless,
DeeDee