Manspasie here I come!

Hi beautiful,

Manspasie, de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, is om de hoek. In het teken daarvan wil ik een paar foto’sĀ  met je delen die gemaakt zijn op de dag dat ik de culturele vrouwendag in de Schilderwijk presenteerde.

Fotografe: Henriƫtte Guest
Fotografe: Henriƫtte Guest

Tijdens deze dag droeg ik met trots voor de eerste keer, tijdens een optreden, een koto. Een koto is van oorsprong de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen in de slavernij. Het doel van de koto was om slavinnen er onaantrekkelijk uit te laten zien voor hun meesters.

De koto bestaat uit een of meer lagen van wijduitstaande rokken tot over de knieƫn. Het bovenste gedeelte is een blouse, waarover een jakje wordt gedragen. Het geheel wordt gecomplimenteerd met een bijzonder gevouwen hoofddoek die angisa wordt genoemd.

Fotografe: Henriƫtte Guest
Fotografe: Henriƫtte Guest

De koto op de foto is gemaakt door mijn moeder en is een motjo koto. Je hebt namelijke verschillende soorten koto’s met verschillende benamingen. Daarnaast heb je ook verschillende manieren voor het binden van de angisa. Ook deze gaan gepaard met hun eigen naam. De naam van mijn agnisa is een Miss De Neef.

Fotografe: Henriƫtte Guest
Fotografe: Henriƫtte Guest

Morgen presenteer ik het programma Opo Kondre dat in het teken staat van manspasie. Voor deze dag heeft mijn moeder een speciale manspasie koto gemaakt en vanuit Suriname naar mij toe gestuurd. Ik heb nu al zin in morgen! Dus heb je morgen tussen 14.00 en 18.00 uur geen plannen. Kom dan genieten van een middag dat in het teken staat van de kleurrijke geschiedenis van Suriname.

Fotografe: Henriƫtte Guest
Fotografe: Henriƫtte Guest

Dank aan HenriĆ«tte Guest voor het maken van de mooie foto’s. Om ook zulke mooie foto’s te maken. Neem contact met haar op door een mailtje te sturen naar info@henrietteguest.nl. Ook voor het gebruik van de foto’s moet je contact met haar opnemen.

Soso lobie,

DeeDee

EĆ©n antwoord op “Manspasie here I come!”

  1. Pingback: Rewind: Opo Kondre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *