Let’s talk about: Suïcide

Hi beautiful peepzz,
Vandaag kies ik een zwaar onderwerp om onder de aandacht te brengen. Zelfmoord of pogingen tot zelfmoord. De reden hiervoor is omdat ik vorige week een vriend, die mij dierbaar was, heb verloren aan zelfmoord. Hij zag het leven niet meer zitten en besloot zichzelf daarom van het leven te beroven. Daarnaast heb ik zelf ook te maken gehad met zelfmoordgedachten tijdens mijn depressie. En ik vind dat het een onderwerp is dat besproken mag worden en niet weg gestopt moet worden omdat men bang is ervoor of omdat er een taboe onderwerp is! Ook is het iets waar meer mensen mee te kampen hebben, maar niet weten hoe ze om hulp moeten vragen en waar ze om hulp moeten vragen. Door erover te schrijven hoop ik mensen die te maken met zelfmoord gedachten aan te sporen hulp te zoeken en niet op te geven. Want het leven is met al zijn ups en downs veel te mooi om mee te stoppen.
Wat brengt iemand zover om het afscheid te nemen van het leven?
Uit mijn eigen ervaring  spelen verschillende factoren een rol. Iemand voelt zich bijvoorbeeld niet gewenst, de druk van het dagelijks bestaan weegt zwaar op zijn of haar schouders of er ontstaan binnen een korte tijd een opeenstapeling aan problemen die veelvuldig stress veroorzaken. Met als gevolg dat men door de bomen het bos niet ziet of sombere gedachtes krijgt. En zelfmoord als enige optie ziet om alle problemen op te lossen.
Ook kunnen psychische aandoeningen zoals een depressie of somberheidsklachten ook de oorzaak zijn van zelfmoordneigingen of gedachten.
Merk je bij jezelf op dat je het niet meer ziet zitten of dat je soms denkt aan het beëindigen van je leven? 
Dan zou ik je ten eerste willen meegeven dat er altijd een uitweg is, al zie je die nu niet. En ten tweede zoek hulp. Al lijkt je situatie nu uitzichtloos er is altijd hoop. Bespreek je situatie met vrienden of familie.Hou het niet voor jezelf. Mocht je niet terecht kunnen bij hen, maak een afspraak bij de huisarts of zoek een maatschappelijk werker /psycholoog in de buurt of op school op. Ga in ieder geval met iemand die je vertrouwd in gesprek.  Wanneer dat allemaal niet mogelijk is, dan kun je tegenwoordig ook via het internet bij hulpverleners terecht. Hier kunnen zowel jongeren als volwassen om hulp vragen. Je kan er ook anoniem je verhaal met een professional of gelijkgestemden  delen. Voor meer info hier over klink op de link.
  
Mijn boodschap aan de familie of vrienden van iemand met vermoedelijke zelfmoordgedachten.
Zelfmoord gedachten zijn niet altijd zichtbaar. Sommige mensen zeggen heel duidelijk dat zij zichzelf van het leven willen beroven. Bij anderen zit het hem namelijk in de subtiele signalen. Iemand praat niet over de toekomst of wil geen toekomst plannen meer maken. Geeft aan moe te zijn van het leven en het allemaal niet meer aan te kunnen.  Wanneer je vermoeden hebt dat iemand last heeft van zelfmoordgedachten. Dan kan je het ook met degene bespreken. Spreek uit dat je het vermoeden hebt of vraag als iemand daar daadwerkelijk ook over nadenkt. Ga met degene daarover in gesprek. Laat weten dat je er voor die persoon bent en dat je om hem of haar geeft. Bied een luisterend oor. En waar mogelijk adviseer hen hulp te zoeken via de hierboven genoemde wegen.
Naar mijn idee, maar dat is natuurlijk vanuit mijn eigen ervaring en perspectief, helpt het al als je je gehoord en geliefd voelt. Dat je het gevoel hebt de wereld niet alleen op je schouders te moeten dragen en de last kan delen met een ander.
Ik hoop dat jullie iets hebben aan dit artikel. En mocht je nog vragen hierover hebben, dan kan je die altijd stellen door een bericht achter te laten of door mailtje te sturen aan info@bydeedee.nl 
Bless,
DeeDee 

One Reply to “Let’s talk about: Suïcide”

Reacties zijn gesloten.