Food Diary

 Hi Beautiful,

Vandaag is het tijd voor de tweede Food Diary. Zo kan ik mijn liefde voor lekker eten weer met jullie delen. Want als er iets is wat ik deze afgelopen weken tijdens mijn vakantie graag doe, dan is het wel koken en eten.

IMG_20140805_150500
Fruit

 Een van mijn favoriete plekken om neer te dalen met een laken is de Paleistuinen. Hier was ik afgelopen week ook spontaan met 2 vriendinnen inclusief verschillende soorten fruit.

IMG_20140806_192342
Pittige kippenpoten

Een van mijn favoriete manieren om pittige kip te bereiden is door het kip te marineren in pittige sojasaus van Sishado, Turkse pittige paprika poeder, Cayene peper vlokjes, geraspte gember, een paar lente uien, zwarte peper en zout. Dit laat ik dan voor het koken, variërend van hoeveel tijd ik heb, intrekken in de koelkast. Voor ik het laat intrekken zorg ik er wel voor dat de kruidenmix ook tussen de vel en het vlees is gestopt zodat de smaken ook echt helemaal intrekken.

IMG_20140806_194332
Verpakt

Wanneer ik dan eenmaal kip ga kruiden, dan kruid ik meestal ook een aantal stukken die ik dan kan invriezen. Dit kan gemakkelijk in ziplock zakjes die je kan halen bij de Action. Op dagen dat ik het druk heb, haal ik een voorgekruid kippenpootje uit de vriezer en kan het zo de pan in. Want thuis eten na een drukke dag heeft nog steeds de voorkeur boven junkfood en is daarnaast ook een stuk goedkoper.

IMG_20140806_195843
Gebakken pittige kippenpoten met spinazie en bulgur

Dit is het uiteindelijke resultaat van mijn pittige kippenpootjes, die ik deze keer heb gebakken.

IMG_20140807_200355
Schol

Ik probeer minimaal 1 keer per week vis te eten. Mijn favorieten vis en zeevrachten zijn zalm, alle soorten garnalen en inktvis. Maar hier wil ik verandering in brengen. Dus ben ik gestart met het proberen van andere vissoorten. Deze keer was het schol. Een tip voor het bereiden hiervan is de vis 5 min voor het bakken te laten marineren in met melk en zout. Deze tip heb ik van Peter gehad, mijn favoriete vishandelaar. En ik kan beamen dat het lekker smaakt.

IMG_20140807_210802
Voorbereiding cocosbulgur

In de Surinaamse keuken, is cocosrijst een bekend gerecht. Dit keer wilde ik mijn eigen variant hierop maken met bulgur, de Turkse rijstvervanger en gedroogde Surinaamse garnalen. Dus kookte ik de bulgur met cocosmelk in plaats van water samen met de garnalen.

IMG_20140807_230158
Schol met cocos-garnalenburlgur en snijbonen.

Dit is het uiteindelijke resultaat van mijn gebakken schol met cocos-garnalenbulgur en biologische snijbonen.

IMG_20140808_200638
Romige tomatensoep met pittige gehaktballen en vlinderpasta

Misschien is het je opgevallen dat ik van spicy food hou. Hier probeer dan op verschillende manieren mee te variëren, dus ook met soep. De basis voor de soep komt uit een pakje, maar de rest van de smaak komt voornamelijk van de pittige gehaktballen. Deze keer waren de balletjes van kippengehakt, gesnipperde sjalotten, Cayene pepervlokken, een beetje pittige paprikapoeder en zout.  Oprollen en gelijk met de soep meekoken. Daarna de pasta vlinders erbij en samen laten doorkoken. Zo heb je makkelijk een soep die vult, met als topping peterselie.

IMG_20140809_133923
Voorbereiding voor een stevig ontbijt
IMG_20140809_134728
DeeDeestyle omelet

Na een avondje feesten heb ik altijd zin in een stevig ontbijt. Dit keer was het een omelet met sucuk, dat is gekruide Turkse knoflookworst, met rode paprika, tomaten, een lente-ui en een scheutje melk.

IMG_20140809_164321
ingrediënten voor dinner
IMG_20140810_175920
Gegrilde daru met bitawirie (chorea), bakabana en bulgur

Het laatste gerecht van deze week bevat 2 ingrediënten die ik nog nooit gekookt had. Het eerste is bitawerie, oftewel chorea, een Surinaamse groente die mijn moeder regelmatig maakte. Maar die ik als volwassene nog nooit had gekookt tot afgelopen weekend. Daarnaast was ook deze vissoort, de daru, mij onbekend. Deze vis wordt volgens mijn vishandelaar van oorsprong bereid in de Antilliaanse keuken. Dus naar mijn idee waren beide ingredienenten geschikt voor een afrotastic gerecht dat ik heb gecombineerd met bulgur en bakabana, oftewel gebakken rijpe bananen.

IMG_20140809_220204
Welkomstdrankje bij de heropening van Mogogo

Ik hoop dat je weer genoten hebt van mijn Food Diary. Laat me weten wat je ervan vind door een berichtje voor mij achter te laten?

Much looof,

DeeDee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *