DeeDee de Reporter | Woiski vs Woiski

HI beautiful,

Afgelopen november werd ik door Tim van Orkater benaderd met de vraag of ik reporter wilde zijn voor hun nieuwe productie Woiski vs Woiski. Tim kende mij nog van een paar jaar geleden toen ik social media ambassedeur was van Orkator en mijn persoonlijkheid was blijven steken. Hij vond mij daarom de perfecte persoon voor de klus. Na het krijgen van dit bericht was ik over de moon. Het was namelijk een mooi compliment en een mogelijkheid om een nieuw avontuur aan te gaan als reporter.

Met een open geest stapte ik op deze klus af.  Want ik wist tot dat moment niet wie Max Woiski senior en Max Woiski junior waren. Maar dit veranderde toen ik de informatie over de voorstelling ontving. Het nummer BB met R bleek mij terug te brengen naar mijn jeugd. Want het was een nummer dat ik als kind veelvuldig heb gehoord thuis. Alleen wist ik nooit wie de artiest van het nummer was. Tot dit project. Max Woisky blijkt namelijke de eerste bekende Surinamer te zijn in Nederland die een weg baande voor de volgende generatie. Hij was degene die o.a. de calypso introduceerde in Nederland en de flageolet, een bijzondere fluit met zes vingergaten aan de bovenzijde, twee aan de onderzijde en een aantal kleppen om de halve tonen mee te vormen, bespeelde. Daarnaast was hij eigenaar van club La Cubana aan de Leidsestraat in Amsterdam. Voor mijn eerste report ging ik de straten op in Amsterdam om te onderzoeken of mensen dit nummer ook kenden en wisten wie de Woiski’s waren. Het resultaat hiervan kan je hieronder bekijken.

Na mijn eerste report proefde ik van de bekendheid die de Woiski’s hebben genoten, maar achter deze glanzende carrière speelde er nog zoveel in de relatie tussen vader en zoon. Deze relatie kreeg nog meer diepgang toen ik een kijkje achter de schermen kreeg. Hier kwamen niet alleen de mooie melodieën naar voren, maar liet de cast een glimps zien van de strijd tussen vader en zoon. Deze rollen worden door Mike Libanon en Michiel Blankenwaardt vertolkt. Ook is er een bijzondere rol weggelegd voor Manoeska Zeegelaar als Alma de vrouw van Max sr. Tijdens onze ontmoeting was ze gelijk een vrouw naar mijn hart die blaakte van kracht en positieve energie. Heerlijk! Natuurlijk kon de heerlijke muziek niet missen. Dit werd gebracht door Gery Mendes, die de rol van Pepe vertolkt, Vernon Chatlein en Sophie Anglionin. Ook sprak ik met de kostuum ontwerpster Arien de Vries en de decor ontwerper Ruben Wijnstok over hun inspiratie voor het ontwerpen van de kostuums en het decor. Dit kijkje achter de schermen maakte mij nieuwsgierig naar devolledige voorstelling.

Op zondag 14 januari was het dan zover. De première van Woiski vs. Woiski. Wow wat fantastische voorstelling! Het raakte mij in mijn hart, gaf me kippenvel, liet me lachten en bij momenten zat ik op het puntje van mijn stoel. De acteurs brachten mij met hun spel terug in de tijd. Een tijd waarin de eerste Surinamers naar Nederland emigreerden. Een tijd waarin Max Woiski sr. alles in zijn macht verrichte om zich staande te houden en succesvol te zijn als zwarte performer in Nederland en dat ook regelmatig tegen de wens van zijn zoon Max Woiski jr. Die Max sr. naar Nederland haalde om zijn donkere huidskleur en om bij hem in de band te spelen. Want de Nederlanders hielden wel van donkere performers, hoe donkerder hoe beter. Deze voorstelling plaatsen de gebeurtenissen tussen vader en zoon in historische context en lieten zien en voelen hoe het als zwart persoon moet zijn geweest om in de jaren 30 naar Nederland te komen, op zoek naar een betere toekomst. Maar dat die betere toekomst alleen toegankelijk was als je bepaalde carrière paden koos zoals zanger of muzikant. Want als entertainer kon je wel slagen, maar niet als bouwkundige. Deze functies waren niet weggelegd voor zwarte mensen. Zulke scenes raakten bij mij een gevoelige snaar. Deze diepe momenten werden afgewisseld met humor of heerlijke muziek die mij weer liet swingen in mijn stoel. De vertolking van BB met R was heerlijk en zorgde ervoor dat de hele zaal mee swingde. Deze voorstelling sneed voor mijn gevoel onderwerpen aan die tot de dag van vandaag nog steeds relevant zijn. Namelijk identiteit, immigratie en ontworteling. Onderwerpen die niet altijd even goed vertaald kunnen worden naar het toneel. Maar deze vertaling sloeg de spijker volledig op de kop en ontvingen dan ook een staande ovatie tijdens de première!

27048442_10212877107377127_1316851842_o
Bron: Bijlmer Parktheater

De castleden waren allen even sterk in hun rol en vulden elkaar perfect aan. Mike ik heb van je genoten als charmeur die foute beslissingen nam, maar het met zoveel jus deed, dat ik hem toch nog een zwak voor hem had. Michiel wat kon je goed switchen tussen de jonge  en oude Max jr. Je hele lichaamstaal die elke keer met je mee veranderde als je omschakelde, uitzonderlijk sterk. Ook super leuk om te zien hoe je die Surinaamse swing tot je hebt genomen en je eigen hebt gemaakt. Loved it! Manouschka, lady you rocked als Alma en verzorgster Mieke. Zang, dans en acteren 10++. Voor deze voorstelling kende ik je nog niet. Maar nu ben ik fan. Je passie spatte ervan af. Gery, wat kan je mooi verhalen vertellen, je bespeelt het publiek met je aanstekelijke persoonlijkheid en mooie kleurrijke pak. Sophie en Vernon, bedankt voor de heerlijke muzikale ondersteuning. Door de muzikale ondersteuning kreeg deze voorstelling een diepere demensie.

19885874_10212877107217123_1718890398_o
Bron: Bijlmer Parktheater

De afterparty was top en natuurlijk ging ik aan de slag om ook het publiek te vragen wat zij van de voorstelling vonden.

Als hapje werd BB met R geserveerd. Yumm!

26757010_10155675565697839_2941284675886631126_o

Chapeau aan de regiseur, cast en hele crew voor het maken van zo een mooi stuk. Een stuk dat het meer dan waard is om te gaan zien. Ik beloof je dat ook jij geraakt zal zijn!

27144329_10212877274981317_24635924_o

Je kan de voorstelling tot eind van de maand gaan zien in het Bijlmer Parktheater en vanaf februari gaan ze op tournee door heel Nederland. Als ze naar Den Haag komen ga ik nog een keer. Wil jij ook Woiski vs. Woiski ook ervaren? Haal hier je kaartjes.

27144865_10212877242580507_1081408304_o

Als slot wil ik Tim bedanken voor mijn eerste reporting gig. Deze opdracht was mij op mijn lijf geschreven en ben heel blij dat ik een kleine bijdrage heb mogen leveren aan een voorstelling dat mij ook meer inzicht heeft gegeven in de geschiedenis van Surinamers in Nederland aan het begin van de vorige eeuw. Daarnaast een dikke S/O naar BijlmerEnzo voor de top samenwerking en de mooie eindproducten.

♥Soso lobie♥

Deborah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *